Ordinacija za kožne i polne bolesti, estetske zahvate i kozmetologiju

DERMATOLOGIJA

EPIKUTANO PACH TESTIRANJE( EPT )

EPIKUTANI TEST - TESTIRANJE NA KONTAKTNE ALERGENE

Epikutano peč testiranje je metoda kojom se dokazuje alergija - preosetljivost osobe na supstancu sa kojom osoba dolazi u kontakt i koja se ispoljava kao upala kože, odnosno kontaktni alergijski dermatitis.

TEST SE RADI: 

- ukoliko imate iznendano duže vremena prisutnu upalu kože ( crvenilo, perutanje, mehurići, svrab i pečenje ) oko očiju, usana, na vratu, šakama, stopalima itd, a koja se ponavlja i pored terapije;

- ako imate dermatitis kože na određenom mestu ili celog tela, a ne znate da ste alergični na neku supstancu sa kojom dolazite u kontakt na radnom mestu, kod kuće itd. ( npr. predmeti od metala, dekorativna kozmetika, sredstva za ličnu higijenu,itd. );

- ako imate dermatitis koji se smiruje tokom godišnjeg odmora, a pogoršava nakon povratka kući ili na posao.                                            

Testiranje se vrši na praktično sve alergene, veoma jednostavno i izvodi se najčešće na koži leđa, gde se postavljaju flasteri sa alergenima koji se skidaju posle 2 dana. Rezultati se očitavaju 3. ili 4. dan nakon postavljanja.

Kontaktni alergijski dermatitis ( ekcem ) je iznenadna ili duže vremena prisutna ( hronična ) upala kože sa crvenilom, perutanjem, a ponekad i sa mehurićima i tamnijom prebojenošću kože uz osećaj svraba ili pečenja, a koja se javlja uvek posle kontakta kože sa supstancom koja je često prisutna u okolini, ali samo pojedine osobe reaguju na nju, odnosno alergične su. Pre izvođenja testa savetuje se izbegavanje sistemskih i lokalnih kortikosteroidnih lekova.