Ordinacija za kožne i polne bolesti, estetske zahvate i kozmetologiju

HIPERHIDROZA - POREMEĆAJ KOJI OMETA SVAKODNEVNICU!

05. Nov 2020

HIPERHIDROZA - POREMEĆAJ KOJI OMETA SVAKODNEVNICU!

Prekomerno znojenje (hiperhidroza) laicima ne izgleda kao veliki problem, ali osobe koje pate od hiperhidroze dobro znaju kakve psihičke probleme može da izazove. Uvek mokra majica ispod pazuha, dlanovi mokri i stalni pokušaji da se ta vlaga iskoreni ili prikrije na neki način. Naročito smeta mlađim osobama koje su društveno aktivne. 

 Uzroci mogu biti u poremećaju funkcije štitaste žlezde, dijabetesa ili nekog drugog metaboličkog poremećaja. Kada se ovi uzroci isključe od strane endokrinologa, uzrok treba tražiti u našim emocijama. Kod hiperhidroze postoji predominacija emocije straha. Osoba nekada i nije svesna tog osećaja. Strah može biti, i najčešće jeste, na podsvesnom nivou.

 Lečenje je kompleksno .Uklanjanjem uzroka, lako se rešava hiperhidroza. Ako je metabolički poremećaj uzrok pojačanog znojenja, leči se medikamentnom terapijom i odgovarajućim načinom ishrane. Ako se dijagnostički odbace organski uzroci bolesti, onda se lečenje sprovodi uklanjanjem osećaja straha. Su jok terapija i psihoterapija je neprikosnovena u tom smislu. Ali ovaj vid terapije traje izvesno vreme a pacijentima je veoma značajno da se što pre reše hiperhidroze. Tada se preporučuje terapija BOTOXOM. Metoda je jednostavna i uspešna. Pacijent dolazi sa depiliranim pazuhom, daje se lokalna anestezija, markiraju se mesta gde je najjače znojenje i ubrizgava se botox na čitavu regiju. Botox razvija potpuni efekat nakon 5 do 7 dana i pacijent je u narednih 6 do 9 meseci oslobođen prekomernog znojenja. Za to vreme radi se na uklanjanju uzroka da bi se trajno izlečila hiperhidroza.

Više o lečenju hiperhidroze govori dr Suzana Kostić, spec.dermatovenerologije u video snimku koji možete pogledati  OVDE