Ordinacija za kožne bolesti i kozmetologiju

ESTETSKA DERMATOLOGIJA

AZELAIČNI PILING

Azelaični piling je najefikasniji za dublje bore kao i za duboke pigmentacije. Zbog toga zaslužuje posebnu pažnju. Duboke pigmentacije se dijagnostikuju pomoću Woodove lampe.

Po završetku lečenja akni, na koži ostaju ružne lividne fleke (crvenkasto-plavičaste) koje predstavljaju veliki estetski problem. Takođe i pigmentacije nastale kao posledica" pregorevanja" kože na suncu ili kao posledica upotrebe parfema na fotoeksponiranim regijama (vrat, lice, dekolte). Sve su ovo indikacije za primenu azelaičnog pilinga.

Azelaični piling može da se radi i parcijalno. Na primer samo periokularni piling tj. za predeo oko očiju (gornji i donji kapak i sitne mimične bore oko očiju). Može se tretirati posebno vrat, dekolte (kod prvih znakova starenja ove regije), fleke na leđima, nadlanice kod osoba sa prisutnim staračkim flekama. Nakon primene azelaičnog pilinga ostaju tragovi na koži u vidu smeđe pokorice, koji se uklone posle 3-5 dana. Za to vreme neophodna je primena sun block kremova.

Hemijski piling se uspešno kombinuje sa ostalim metodama liftinga lica: botoxom, mezoterapijom, face liftingom i filerima, ali je neophodno da razmak izmedju pilinga i drugih tretmana bude od 1 - 2 nedelje. Svi hemijski pilinzi kod kojih postoji perutanje ili ljuštenje kože ne smeju se raditi tokom letnjih meseci. Ovaj vremenski period, sve do aprila meseca, treba iskoristiti za rešavanje problema liftinga lica, pigmentacija, staračkih fleka i solarnih keratoza.

Moram da napomenem da hemijski piling nije isto što i voćne kiseline. Voćne kiseline su korisne za neke obične tretmane lica i za zdravu kožu. Mogu ih raditi i dobri kozmetičari. Hemijski piling se primenjuje za ozbiljan lifting lica kao i za veoma problematičnu kožu, a rade ga isključivo doktori medicine usko specijalizovani za ovu metodu.

Lako i brzo

ZAKAŽITE PREGLED / TRETMAN